Actueel

24/1

Huisregels
Huisregels   Binnen onze praktijk wordt ieder mens m...

Lees meer
19/1

Veranderingen in de praktijk
In de komende maanden gaan er enkele veranderingen plaatsvinden...

Lees meer
11/11

Anoniem bellen
Het is goed te weten dat wij in de meeste gevallen anoniem uitb...

Lees meer
Archief

Werkzaamheden Assistente

Naast het maken van afspraken hebben onze assistentes nog veel ander werkzaamheden te verrichten.

Hieronder lichten we een aantal van deze werkzaamheden toe:

Blaasontsteking

Denkt u dat u een blaasontsteking heeft en herkent u de klachten, omdat u dit eerder heeft gehad?

U hoeft dan niet per se langs te komen met urine. U kunt telefonisch aan de assistente vragen om een kuur. Zij zal u enkele vragen stellen om “alarmsymptomen” uit te sluiten en indien het een ongecompliceerde urineweginfectie betreft kan zij, na overleg met de huisarts, verder het recept voor u verzorgen. Let op, hierop zijn enkele uitzonderingen: bij kinderen onder de 12, mensen met een verminderde weerstand door chronische ziekten, mannen en zwangeren willen wij graag wel standaard urine controleren/u zien op het spreekuur.

Indien u nooit eerder een blaasontsteking gehad heeft of de klachten zijn onduidelijk bent u natuurlijk ook altijd welkom om urine te laten controleren.

Dit hoeft niet per se ochtendurine te zijn. Het beste is om als u de urine heeft opgevangen om dit direct bij de praktijk af te geven. Is het niet mogelijk om het direct af te geven dan kunt u het in de koelkast bewaren en bij voorkeur binnen 2 uur op het praktijkadres afleveren.

De assistente kijkt de urine na en zal in overleg met u afspreken wanneer u kunt bellen voor de uitslag.

ECG/holter onderzoek

Een ECG of holter is een opname van de hartactie. Een ECG is een kortdurende opname in rust en wordt vaak gemaakt bij acute klachten of als klachten vaak terugkeren. Een holter (of eventrecorder) is een kastje wat middels plakkers op de borst aan u meegegeven wordt. U draagt dit 1-14 dagen bij u en u registreert indien van toepassing zelf uw klachten middels een druk op de knop en een dagboekje.
Voor beide onderzoeken hebben wij de mogelijkheid gebruik te maken van “telecardiologie”. Een analist of cardioloog beoordeelt de digitale bestanden die wij via de apparatuur verkrijgen en kan ons van advies voorzien.

Hechtingen verwijderen

één tot twee weken nadat een wond gehecht is mogen de hechtingen worden verwijderd. Dit kunnen zowel draadjes als nietjes (krammen) zijn. De arts zal u vertellen na hoeveel dagen u een afspraak moet maken. Ook voor wonden die in het ziekenhuis of op de HAP gehecht zijn kunt u bij ons terecht.

Injecties

Voor, door de arts voorgeschreven, injecties (bijv. vitamine.B injecties en de “prikpil”) kunt u op afspraak bij de assistentes terecht.

Oren uitspuiten

Een “dichtgeklapt” oor is heel vervelend. Bij de assistente kunt u een afspraak maken om in Middelburg uw oren uit te laten spuiten. De behandeling geeft meer kans op succes als u 3 dagen voordat u de afspraak heeft de oren 3 x per dag druppelt met olie. (bijv. met slaolie of baby-olie)

Vingerprik glucose / CRP

Op advies van de huisarts of de praktijkverpleegkundige kunt u bij de assistentes terecht voor div. onderzoeken middels kleine prik in de vinger. Zij kan uw glucose (nuchter) bepalen indien er een verdenking is op suikerziekte. Tevens kunnen wij ook een CRP meting doen.
Met een CRP meting kunnen we aantonen of een infectie bacterieel dan wel viraal is. Hetgeen van belang is voor de keus wel of geen antibioticum. Dit onderzoek wordt vaak gebruikt bij hoest of keelklachten.

Wondverzorging / Zwachtelen

Diverse wonden worden in overleg met de huisarts door de assistentes behandeld.
De huisarts adviseert hierin welke verbandmiddelen er passend zijn.
Sommige wonden genezen beter onder compressie. De huisarts zal u dan ook adviseren om enkele weken zwachtels te dragen. De assistente brengt deze zwachtels aan en zal u hier verder bij begeleiden.

Wrattenspreekuur

Om wratjes weg te laten halen met stikstof kunt u elke 1e donderdag van de maand terecht bij de assistente. Maak wel even een afspraak van te voren, zodat u niet voor niets komt.
Sommige andere plekjes op de huid kunnen ook met stikstof behandeld worden. De dokter zal dit eerst bekijken en als hij besluit om ze weg te halen met stikstof, dan zal hij dit meestal zelf willen doen. Daarvoor kunt u op de 1e woensdag, donderdag of vrijdag van de maand een afspraak bij hem maken.

Zwangerschapstest

Al vanaf enkele dagen “overtijd” kunnen wij een zwangerschapstest voor u doen. We hebben dan wel uw eerste ochtendurine nodig. De concentratie van het zwangerschapshormoon in die portie is het hoogst.